Welcome to the seafood restaurant Stegna Kozas, which is located right by the sea. You cannot find meat here.

Phone:      +306938743845
E-mail:      info@stegnakozas.gr
Address:   Stegna Rhodes,GR
FOLLOW:
Image Alt

Όστρακα

Our story

Χτένια

Μέσα στο λαμπερό του όστρακο σε σχήμα βεντάλιας και συνδεδεμένο με διάφορους μύθους και τη γονιμότητα, κρύβεται το σώμα αυτού τού ερμαφρόδιτου ασπόνδυλου οργανισμού. Δεν είναι άλλο φυσικά από το κοσμοπολίτικο χτένι.

Μύδια

Σύμφωνα με μια ιταλική παράδοση, τους μήνες που δεν περιέχουν «ρ», είναι η κατάλληλη εποχή για να καταναλώνονται τα νοστιμότερα όστρακα της θάλασσας, τα μύδια. Σαρκώδη και εύγεστα, έχουν μια ιδιαίτερη γεύση, που δε θυμίζει κανένα άλλο όστρακο.

Πεταλίδες

Η πεταλίδα, είναι ένα θαλάσσιο σαλιγκάρι με κωνικό κέλυφος, που διαθέτει ασυνήθιστα ισχυρά δόντια. Είναι ένας μοναδικός θαλασσινός μεζές όπου τον βρίσκει κανείς στις ελληνικές ακτές.

Χοχλιοί

Οι χοχλιοί ήταν από την αρχαιότητα στη διατροφική κουλτούρα των Κρητικών και αποτελούσαν για πολλά χρόνια συνοδευτικό της τσικουδιάς και του ούζου. Αυτά τα μικρά πλάσματα που είναι περιζήτητα, δημιουργούν πολλά εύγευστα εδέσματα, που διεγείρουν τους γευστικούς κάλυκες του ουρανίσκου και μένουν στη μνήμη μας, αναζητώντας την ευκαιρία να τους απολαύσουμε.

Στρείδια

Στρείδια, τα όστρακα του έρωτα. Στην ελληνική μυθολογία η θεά Αφροδίτη βγήκε από τη θάλασσα μέσα από ένα όστρακο και συμβόλιζε τον έρωτα και τη γονιμότητα όπως βέβαια και η αντίστοιχη θεά στη ρωμαϊκή μυθολογία, η Venus.

Κυδώνια

Εξαιρετικά νόστιμη, γλυκιά και τραγανή σάρκα γεμάτη θαλασσινή νοστιμιά κυριαρχεί μέσα στα θαλασσινά κυδώνια, πλούσια επίσης σε σίδηρο και ψευδάργυρο.

Γυαλιστερές

Οι στιλπνές ροζ-σομόν γυαλιστερές, έχουν εξαιρετικά νόστιμη, γλυκιά και τραγανή σάρκα γεμάτη θαλασσινή νοστιμιά. Είναι πλούσια πηγή ζωικής πρωτεΐνης και έχουν την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σιδήρου από οποιαδήποτε άλλη τροφή.

Πορφύρα

Ο κόκκινος «χρυσός» της αρχαίας Σπάρτης αφού με το χρώμα της πορφύρας βάφονταν μεταξύ άλλων ορισμένα ενδύματα βασιλιάδων και αυτοκρατόρων της τότε εποχής.

Φούσκες

Το χρώμα της σάρκας τους θυμίζει αιγαιοπελαγίτικο ηλιοβασίλεμα. Μια μπουκιά θάλασσας κλεισμένη μέσα σε μια πέτρα. Άλλοι τη λατρεύουν και άλλοι τη μισούν γιατί είναι ελαφρώς πικρή και έντονα ιωδιούχος. Αλλά αυτή η ιδιαίτερη γεύση τους τις διαφοροποιεί από όλους τους θαλασσινούς συγγενείς τους.

Αχινός

Ελληνικό χαβιάρι ή αλλιώς όπως τον αποκαλούν, ο πανάρχαιος θαλασσινός «οπλίτης». Ο Αχινός. Μπορεί να είναι ενοχλητικός όταν τον πατάμε στη θάλασσα, όμως κατά τα άλλα, κρύβει μέσα του την ξεχωριστή αλμύρα και τη μυρωδιά της θάλασσας και έχει μία γεύση εξωπραγματική.